Een kort reflectie naar aanleiding van het tweede online gesprek over een samenleving na corona op 27 maart, georganiseerd door DRIFT

De vraag tijdens dit gesprek was hoe we concreet kunnen
helpen dit toekomstgesprek te verbeelden,
verhalen en vertalen naar groter en ander publiek? 

Het kan overweldigend, maar ook bevrijdend zijn je te realiseren dat hoe de wereld er vandaag de dag uitziet voor een groot deel een sociale constructie is. Anders dan de natuurwetten en ecologische processen, zijn de sociale processen, wetten, instituties, het economische systeem inclusief het functioneren van geld en globalisering zijn door de mens gecreëerd. Dit betekent dat we de wereld voor een groot deel ook op een andere manier kunnen inrichten. Hoe we dat willen doen heeft zoals tijdens de sessie duidelijk werdt met onze waardes en paradigma’s te maken.

We hebben de wereld behoorlijk complex gemaakt en het is daarom vaak niet te overzien waar we het beste kunnen beginnen. Toch is het bredere plaatje en inzicht in de interacties van groot belang. Iemand zei dat mooi in de doeners groep: “We hebben een holistische benadering nodig om te overzien wat de langetermijns en
terugkoppel effecten van initiatieven is” zeker voor de doeners is dit van groot belang.

Een interessante manier om binnen complexe systemen te bepalen aan welke knoppen je het beste kunt draaien, is het zoeken naar “leverage points”( by Donella Meadows). Leverage points zijn plekken binnen een complex systeem (een bedrijf, een economie, een lichaam, een stad, een ecosysteem), waar een kleine verandering in één aspect van een systeem, grote veranderingen in het hele systeem veroorzaakt. Het
draaien aan de juiste knoppen, heeft daarmee dus ook een positieve uitwerking op de effectiviteit van andere maatregelen en initiatieven.

Verder is het erg waardevol je bij het opzetten van een initiatief af te vragen of je andere concepten en ideeën kunt omarmen of je bij een ander initiatief aan kunt sluiten om de impact te vergroten.

Als je bijvoorbeeld het basisinkomen wilt invoeren, hoe kun je het effect hiervan dan optimaliseren?

Een mogelijkheid zou zijn om een deel van dit basisinkomen in circulair of lokaal geld uit te keren. Dit zorgt voor een extra input in de regionale economie wat weer voor meer werkgelegenheid en een verhoogde slagingskans voor startende ondernemers zorgt (is een doel van het basis inkomen)

Je kunt hierdoor de krachten met anderen initiatieven bundelen waardoor de slagingskans en het uiteindelijke resultaat groter is.

Maar ook duidelijke communicatie over het doel en de effecten van de initiatieven is essentieel!

Als je bijvoorbeeld korte ketens wilt stimuleren dan is dat niet alleen goed voor de boer!  Het positieve effect op de regionale economie, groen, duurzaamheid en sociale cohesie wordt echter nog nauwelijks benadrukt terwijl onderzoek dit wel laat zien…

Gemiddeld besteed een lokale ondernemer namelijk 80% van zijn inkomsten weer in de regio,
waar dat voor keten ondernemingen maar 20% is. Lokale uitgaven zorgen dus dat het geld in de regio blijft en de economie versterkt, banen oplevert wat de koopkracht weer stimuleert.

Als je ook voor de korte keten kijkt hoe je de randvoorwaarden of “enabling environment” kunt creëren voor het succesvol opzetten van korte keten initiatieven zou je ook weer uit kunnen komen bij circulair- of regionaal geld. Het wordt voor een consument namelijk veel leuker om iets meer voor je product te betalen als je weet dat je niet alleen de boer ondersteunt, maar ook de economie in de hele regio. Zeker als ondernemer is de kans groot dat het geld weer bij jou terug komt, de intrinsieke waarde van geld gaat namelijk omhoog.

Het zal je niet verbazen dat ik het gebruik van circulair geld als een effectieve leverage point zie voor de nodige transitie naar een andere economie. Korte ketens in combinatie met circulait geld, maar ook het basisinkomen, vergroten namelijk de kans dat iemand die eerst niet de eerlijkere prijs voor zijn voedsel kon betalen, een goed betaalde baan vindt en daardoor wel iets meer voor zijn voedsel kan en wil betalen.

Op www.attheroot.nl geef ik hier meer uitleg over.

Op de vraag wat kan er al wel… zou ik antwoorden dat we ons allemaal kunnen aansluiten bij een van de circulaire of regionale munten. https://www.circuitnederland.nl/

Sluit Menu
nl_NLDutch